Danskkurser
De tre danskuddannelser
De tre danskuddannelser er tilrettelagt forskelligt, og som kursist placeres du på den danskuddannelse, der passer til dine forudsætninger og behov for at lære dansk.
Læs mere om danskuddannelse på Styrelsen for International Rekruttering og Integrations hjemmeside.
Danskuddannelse 1
Tilrettelagt for kursister, som ikke kan læse og skrive på deres modersmål, samt latinske analfabeter, som ikke behersker et europæisk skriftsystem. Uddannelsen afsluttes med prøve i Dansk 1.
Læs mere om danskuddannelse 1
Målet for undervisningen på danskuddannelse 1:
At give kursisterne grundlæggende færdigheder i mundtligt dansk samt læse- og skrivefærdigheder, så de kan klare sig på det danske arbejdsmarked og som borgere i det danske samfund.
Moduler og Danskprøve 1
Danskuddannelse 1 har seks moduler af forskellig varighed. De første moduler er på op til fire -fem måneder, de sidste på op til ni måneder. Hvert modul afsluttes med en modultest, som du skal bestå for at komme videre på næste modul. Modul 6 afsluttes med en skriftlig og mundtlig Prøve i Dansk 1.
Undervisningstilbud hvornår?
Sprogcenter Aalborg tilbyder undervisning på Danskuddannelse 1:
- Daghold: tirsdag, torsdag og fredag klokken 8.30 - 11.15
- Aftenhold: mandag og onsdag klokken 17.00 - 19.00 eller klokken 19.15 - 21.15
Du kan kontakte Sprogcenter Aalborg per telefon eller skrive sikkert til os via borger.dk
Du kan tilmelde dig online på hjemmesiden sprogcenter.aalborg.dk
Har du brug for og har du lyst til at lære mere dansk, efter du har bestået Danskuddannelse 1 kan du lære mere dansk på Sprogcenter Aalborgs tilbud: FVU læsning/skrivning.
Danskuddannelse 2
Tilrettelagt for kursister, som har en kort skole- og uddannelsesbaggrund fra hjemlandet - dvs 8-10 års skolegang. Uddannelsen afsluttes med prøve i Dansk 2.
Læs mere om danskuddannelse 2
Målet for undervisningen på danskuddannelse 2:
At kursisterne lærer at forstå, tale og læse dansk, så de kan klare sig på det danske arbejdsmarked, i efterfølgende arbejdsmarkedsuddannelse og som borgere i det danske samfund.
Moduler og Danskprøve 2
Danskuddannelse 2 har seks moduler af forskellig varighed. De første moduler er på op til fire -fem måneder, de sidste på op til ni måneder. Hvert modul afsluttes med en modultest, som du skal bestå for at komme videre på næste modul. Modul 6 afsluttes med en skriftlig og mundtlig Prøve i Dansk 2.
Online dansk på Danskuddannelse 2
Som et særligt tilbud kan aftenkursister på Danskuddannelse 2 tilmelde sig et særligt tilrettelagt online kursus, enten som et supplement til aftenundervisningen eller som det eneste tilbud i en kortere periode. Kontakt Sprogcenter Aalborg for nærmere information.
Undervisningstilbud hvornår?
Sprogcenter Aalborg tilbyder undervisning på Danskuddannelse 2:
klokken 8.00 - 11.15 mandag og onsdag eller
klokken 11.45 - 15.00 mandag og onsdag eller
klokken 17.00 - 19.00 mandag og onsdag eller
klokken 19.15 - 21.15 mandag og onsdag
Du kan kontakte Sprogcenter Aalborg per telefon eller skrive sikkert til os via borger.dk
Du kan tilmelde dig online på hjemmesiden sprogcenter.aalborg.dk
Har du brug for og har du lyst til at lære mere dansk efter Danskuddannelse 2 kan du lære mere dansk på Sprogcenter Aalborgs tilbud: FVU læsning/skrivning.
Danskuddannelse 3
Tilrettelagt for kursister, som har en mellemlang eller lang skole- og uddannelsesbaggrund - dvs. mindst 12 års skolegang. Uddannelsen afsluttes med Prøve i Dansk 3.
Læs mere om danskuddannelse 3 og studieprøven
Målet for undervisningen på Danskuddannelse 3:
At kursisterne opnår et dansksprogligt niveau, der gør, at de kan få et job eller fortsætte på en uddannelse samt at de kan fungere aktivt som borgere i det danske samfund.
Moduler og Danskprøve 3
Danskuddannelse 3 har fem moduler af forskellig varighed. De første moduler er på op til fire-fem måneder, det sidste på op til ni måneder. Hvert modul afsluttes med en modultest, som du skal bestå for at komme videre på næste modul. Modul 5 afsluttes med en skriftlig og mundtlig Prøve i Dansk 3.
Studieprøve
Efter Prøve i Dansk 3 kan du måske fortsætte på modul 6 i op til ni måneder og afslutte med Studieprøven, der er én af adgangsbetingelserne til videregående uddannelser. Du skal dog kunne afslutte såvel skriftlig som mundtlig Prøve i Dansk 3 med et rigtig godt resultat.
Online-undervisning
Sprogcenter Aalborg har et særligt tilrettelagt online-forløb for studerende (100% online), som i et kortere periode ikke kan møde op og deltage i undervisningen på skolen, men som gerne vil deltage i danskundervisningen. Deltagelse i online-undervisningen fordrer selvstudie og et højt aktivitets-niveau hos den studerende.Dette forløb anbefales ikke til begyndere.
Undervisningstilbud hvornår?
Sprogcenter Aalborg tilbyder undervisning på danskuddannelse 3:
klokken 8.00 - 11.15 tirsdag, torsdag (online) og fredag eller
klokken 17.00 - 19.00 eller klokken 19.15 - 21.15 tirsdag (online) og torsdag eller mandag (online) og onsdag.
Sprogcenter Aalborg tilbyder undervisning på Studieprøveniveau:
klokken 17.00 - 19.00 tirsdag (online) og torsdag.
Hvis du er i praktik eller på anden vis er forhindret i at møde op på sprogskolen, kan du i en kortere eller længere periode tilmelde dig online-dansk (100% online).
Danskuddannelse 3 AAU Campus
Som udgangspunkt foregår undervisningen på sprogcentret. Vi har dog også mulighed for at forlægge undervisningen til AAU campus for AAU studerende og ansatte - hvis - og kun hvis - en større gruppe af studerende/ansatte kan starte på samme tid.
Du kan kontakte Sprogcenter Aalborg telefonisk eller skrive sikkert til os via borger.dk
Du kan tilmelde dig online på hjemmesiden sprogcenter.aalborg.dk
Har du brug for eller lyst til at lære mere dansk efter Danskuddannelse 3 / Studieprøven, kan du gå til dansk på Sprogcenter Aalborgs tilbud: FVU læsning/skrivning.
FVU
Sprogcenter Aalborg udbyder FVU - Forberedende Voksenundervisning - i dansk.
Læs mere om FVU
Hvad er FVU?
FVU - Forberedende Voksenundervisning - er for alle, der har brug for at blive bedre til at læse og skrive dansk og derved også styrke deres danske talesprog.
Deltagelse i et FVU kursus på Sprogcenter Aalborg kræver, at du udviser en høj grad af studieaktivitet. For at få det optimale ud af undervisningen skal du gerne møde hver gang – og selvfølgelig melde afbud rettidigt til Sprogcentrets administration, hvis du er forhindret i at komme. Du vil blive afmeldt dit FVU hold, hvis du ikke som et minimum deltager i 80% af de tilbudte lektioner.
Der er fem trin på FVU, og du indplaceres på det trin, der passer til dit danskniveau efter en screeningstest:
FVU start
Taler du i forvejen lidt dansk, starter du her for at styrke dit danske talesprog samt læsning og skrivning, så du evt. kan komme videre på trin 1. Kurset er ikke for begyndere.
Trin 1
Du er måske færdig med Danskuddannelse 1 eller 2. Du taler dansk på et rimeligt niveau, men du har stadig svært ved at læse og skrive dansk. Her vil du skulle starte på trin 1.
Trin 2
Du er måske færdig med Danskuddannelse 2 eller 3, og har brug for at blive bedre til at læse og skrive dansk. Her skal du måske starte på trin 2.
Trin 3
Du har måske afsluttet Danskuddannelse 3, du taler ganske godt dansk, men du har brug for at blive endnu bedre til at læse og skrive dansk. Her skal du måske starte på trin 3.
Trin 4
Du taler, skriver og læser på et godt danskniveau og du har fx. afsluttet Danskuddannelse 3, men du ønsker at styrke dine dansksproglige kompetencer til et endnu mere solidt niveau. Her starter du på sluttrin 4.
En bestået FVU trinprøve giver adgang til:
- Bestået trin 3 er adgangsgivende til 9. klasse
- Bestået trin 4 er adgangsgivende til erhvervsskolerne (kombineret med bestået FVU matematik, trin 2)
- Bestået trin 4 kan desuden bruges til ansøgning om dansk statsborgerskab
Kursusstart
Sprogcenter Aalborg tilbyder FVU kurser året rundt, der er gratis for kursisten. Et trin-kursus er typisk på 60 lektioner med undervisning 1 gang om ugen (tirsdag) fra kl. 17.00 - 19.00 eller kl. 19.15 - 21.15. Et trin-kursus afsluttes med en trinprøve. Består du trinprøven, kan du fortsætte til næste trin. Består du ikke prøven, har du mulighed for at fortsætte på samme trin og gå til prøve en gang til.
Hvis du vil vide mere om vores FVU tilbud:
Kontakt Sprogcenter Aalborg per telefon eller skriv sikkert til sprogcenteret via borger.dk
Meld dig til FVU online på hjemmesiden sprogcenter.aalborg.dk
Dansk på virksomheder og institutioner samt hyppigt stillede spørgsmål
Dansk på virksomheder/institutioner
Sprogcenter Aalborg tilbyder danskkurser for udenlandske medarbejdere på arbejdspladsen.
Danskundervisningen tilrettelægges fleksibelt efter virksomhedens og medarbejdernes behov, og undervisningen har som mål, at udenlandske medarbejdere kan tale, læse og skrive dansk på et niveau, der passer til virksomhedens behov og medarbejderens jobfunktion.
Muligheder for virksomhedsforlagt danskundervisning
- Modulopbygget danskuddannelse, der kan afsluttes med en statskontrolleret Danskprøve. Dette tilbud er omfattet af et depositum, men er derudover gratis. Målgruppen for Danskuddannelse er udenlandske medarbejdere, der ikke taler dansk eller taler dansk i meget beskedent omfang.
- FVU- Forberedende Voksenundervisning - er opbygget i trin, og er ikke omfattet af nogen egenfinansiering. Målgruppen er medarbejdere, der kan kommunikere på dansk, men som har behov for at få styrket deres læse og skrivefærdigheder på dansk.
- Særligt tilrettelagt danskkursus for en enkelt medarbejder eller en gruppe medarbejdere med udgangspunkt i de dansksproglige udfordringer, medarbejderne møder på virksomheden. Pris for et sådant forløb aftales med Sprogcenter Aalborg.
For nærmere information om Dansk på virksomheder og institutioner: Kontakt Sprogcenter Aalborg: 99 31 58 10.
Mulighed for økonomisk støtte til medarbejdere på danskkursus
Virksomheder og institutioner med udenlandske medarbejdere, der deltager i et danskkursus, har mulighed for at søge støtte hertil.
Statens Voksenuddannelsesstøtte – SVU – er en uddannelsesstøtte til voksne, der uddanner sig i arbejdstiden. Arbejdsgiveren kan søge om godtgørelse for udgifter forbundet med en FVU- og en Danskuddannelse.
Der er nogle betingelser, der skal være opfyldt. Medarbejderen:
- skal være i arbejde og have haft arbejde de seneste 26 uger
- skal være fyldt 20 år
- skal have en aftale med arbejdsgiver om at få fri til Danskuddannelse
- må ikke modtage anden offentlig støtte
- skal være bosiddende i Danmark
Du kan finde mere infomation om SVU her.
Hyppigt stillede spørgsmål om danskuddannelser
Jeg har modtaget et henvisningsbrev fra Aalborg Kommune. Hvordan kommer jeg i gang med danskundervisningen?
Som ny borger i Aalborg modtager du et brev (en henvisning) fra Aalborg Kommune med et tilbud om Danskuddannelse ved Sprogcenter Aalborg. Det er et tilbud om deltagelse i danskuddannelse i max. 3 år og 9 måneder inden for en ramme på 5 år, som starter senest 2 måneder efter datoen på henvisnings-brevet, med mindre du har aftalt en anden opstartsdato med os.
Du skal tilmelde dig undervisningen via vores hjemmeside.
Jeg har modtaget et henvisningsbrev fra Aalborg Kommune, men jeg ønsker først at starte til danskundervisning om 4 måneder – hvad gør jeg?
Du skal bare tilmelde dig på vores hjemmeside, når du er klar til at starte dit danskkursus.
Hvordan tilmelder jeg mig et danskkursus på Sprogcenter Aalborg?
Du kan tilmelde dig danskundervisningen her via vores hjemmeside. HUSK at vedhæfte opholdstilladelse.
Hvornår er der undervisning?
Danskuddannelse 1:
kl. 9.45 - 11.15 onsdag plus kl. 8.00 til 11.15 torsdag og fredag - eller
kl. 17.00 - 19.00 mandag og onsdag eller kl. 19.15 - 21.15 mandag og onsdag.
Danskuddannelse 2:
kl. 8.00 - 11.15 mandag og tirsdag plus onsdag kl. 08.00 - 9.30 - eller
kl. 11.45 - 15.00 mandag og onsdag kl. 11.45 - 15.00 plus tirsdag 11.45 - 13.15 - eller
kl. 17.00 - 19.00 mandag og onsdag eller kl. 19.15 - 21.15 mandag og onsdag.
Danskuddannelse 3:
kl. 9.45 - 11.15 onsdag plus torsdag (online) og fredag kl. 8.00 - 11.15 - eller
kl. 17.00 - 19.00 tirsdag (online) og torsdag eller 19.15 - 21.15 tirsdag (online) og torsdag.
Studieprøveniveau:
kl. 17.00 - 19.00 tirsdag (online) og torsdag.
Hvornår kan jeg forvente at starte mit danskkursus, når jeg har tilmeldt mig?
Sprogcenter Aalborg starter nye hold på begynderniveau året rundt. Du kan derfor typisk forvente at blive tilmeldt et danskkursus inden for 1-4 uger, forudsat du har betalt depositum. Taler du allerede en del dansk, vil du typisk kunne starte på et eksisterende danskhold, der svarer til dit danskniveau, i løbet af én til to uger.
Jeg skal på ferie i ca. 5 uger og er bange for at blive smidt ud af min klasse. Hvad kan jeg gøre for at undgå det?
Kan du ikke møde til undervisning i op til 3 uger, kan du blive sat på pause. Kontakt sprogcenterets administration skriftligt.
Ønsker du at holde pause i mere end 3 uger, vil du blive udmeldt. Du kan kontakte din rådgiver ved kommunen for at få en ny henvisning, når du er klar til at genoptage dit danskkursus. Du kan ikke være sikker på, at du vil blive tilmeldt dit gamle hold.
Hvor lang tid tager det at lære dansk?
Nogle kursister har let ved at lære et andet sprog; for andre er det meget svært. Nogle kursister kan afslutte en hel danskuddannelse på 1½ år, mens andre må bruge op til 3 år eller mere.
Møder du stabilt til dit danskkursus, laver du dit hjemmearbejde, og bruger du aktivt det sprog, du lærer, vil du typisk lære dansk hurtigere.
Kan jeg fortsætte på Danskuddannelse 3 efter bestået Danskuddannelse 2?
Nej, det kan du ikke. Når du har afsluttet din Danskuddannelse med en prøve i Dansk, ophører din ret til mere danskuddannelse.
Men du kan altid tilmelde dig Prøve i Dansk 1- 2 -3 som selvstuderende og betale prøvegebyr.
Ønsker du fortsat at modtage danskundervisning, kan du tilmelde dig et FVU kursus på Sprogcenter Aalborg. Kurset er gratis.